En mötesplats för alla

Shamsi Naeimai tyckte att det fattades en saluhall på Hisingen, så när Kvillebäcken skulle byggas om insisterade hon på att det skulle bli verklighet. Annars vägrade hon sälja Akbar chark, mitt i området, som hon drivit sedan 1984. Idag är Kville Saluhall ett landmärke och en träffpunkt på Hisingen.

– Redan från början var saluhallen tänkt som en mötesplats. Då fanns det inga kaféer eller restauranger i området som var välkomnande för alla, barnfamiljer och äldre till exempel. Det var ganska stökigt faktiskt.

Samtalet avbryts när en stor karl kommer fram till vårt bord i saluhallen och hälsar. Han är glad och trevlig men byter snabbt över till persiska innan han går vidare. Shamsi förklarar att just denna dag infaller det persiska nyåret. Under samtalets gång kommer hela tiden leende människor fram och hälsar. Stämningen är på topp.

– Men det är ju precis så vi vill ha det och nu är saluhallen en trevlig miljö som folk trivs i. Det är många som kommer in och bara snackar med oss samtidigt som vi arbetar.  Då har vi kommit långt!

Kville Saluhall handlar så klart främst om god mat och delikatesser men för Shamsi finns det annat som ligger lika nära hjärtat.

– Vi har föreläsningar, kulturevenemang och konstutställningar och ibland till och med mingel- och frågekvällar med våra lokala politiker, det tycker jag är spännande. Varje tisdag är seniordagar bland annat med extra bra priser för pensionärer. Det är en spännande blandning.

Det är en ganska annorlunda bild av Kvillebäcken jämfört med innan det byggdes om och Shamsi är övertygad om att saluhallen haft stor påverkan.

– Till och med jag är förvånad, ler hon. Kvillebäcken är en helt annan plats nu och vi är en tydlig del av det nya trygga området. Vi ser nya ansikten nästan varje dag i takt med att fler flyttar in i Kville. Idag är det faktiskt så att många åker från andra delar av Göteborg bara för att besöka oss. Det är nytt.