Gå raka vägen till Tondénti innan det är klippt

När vi stiger in genom dörren sitter en gammal bekant till Kvillebloggen i frisörstolen.

– Hi mate! How are you? Nathan Smith driver Wakal Street Food inne i Kville Saluhall.
Vi skrev om hans delikata tacos för några månader sedan. Han är också stammis på Tondénti Barbershop.   

– Javisst, här är skön stämning och bra klippning. Var sjätte vecka tittar jag in och fixar frillan. Regelbunden som en klocka.

Bakom står Dragan Dinic’ och låter saxen dansa genom Nathans hår. Med 22 år i branschen så hade han kunnat klippa med förbundna ögon och ändå fått till den klassiska herrfrisyren som är målet.

Tondénti slog upp portarna i juli 2017 men känns förvånansvärt inarbetad, som om det funnits en barbershop i lokalen under lång tid.

– Frisörstolarna är vintage från 50-talet och all inredning har vi letat upp sak för sak, säger Dani Julius som driver Tondénti Barbershop. Chesterfieldsoffan där borta hittade vi i London och ramarna till bilderna på väggarna har vi samlat på i åratal. Det här är vår dröm!

Tanken var från början att Tondénti Barbershop skulle vara ett ställe man gärna gick till och hängde både en stund innan och efter själva klippningen. Och Dani är nöjd med resultatet av allt jobb.

– En annan stammis sa häromdagen att det brukar ta tio år att etablera sig fullt ut i ett område och att vi lyckats göra det på sex månader. Då blir man glad.

Han menar att nyckeln till framgången är att det verkligen fanns ett sug efter en klassisk barbershop i Kville. Att det finns frisörer med stolthet i det egna kvarteret är ett kvitto på att innerstaden allt mer kryper över på Hisingssidan.

– Vi lever vår dröm nu! Samtidigt håller vi en gammal tradition vid liv. Rakning och klippning är ett hantverk som förtjänar sin yrkesstolthet, säger Dani. Det vill vi rama in på ett schysst sätt.

Under tiden som Dani pratat har Dragan fixat stylingen av Nathans hår och han slår sig ner i den engelska läderfåtöljen med sin nya frisyr. Samtalet fortsätter och fler kunder droppar in.


Tondénti är latin och betyder rakning. Denna barbershop hittar du på baksidan av Kville Saluhall, Fjärdingsgatan 3.