Från Portland och Mexico City till Kvillebäcken

Det var kärleken som tog Nathan till Göteborg. Som nysvensk läste han svenska för invandrare och där träffade han Manuel från Mexico. I bådas hemstäder, Portland och Mexico City, finns en stark street foodkultur, så de började genast prata om sin passion för mat och kultur. Resten är historia.

Wakal Street Food lagar autentisk mexikansk mat med hemmagjorda majstortillas och salsa. Verksamheten började med en food truck på Kungstorget och när de skulle expandera i slutet av förra året föll valet på Kville Saluhall. Deras känsla av att Kvillebäcken kommer att bli en mer attraktiv stadsdel, stämmer bra med den attitydundersökning som gjorts i området.

– Vi tror att Kvillebäcken kommer att bli ett perfekt område för oss i framtiden, då fler privatpersoner och företag kommer att hitta hit. Vi ser bland annat att många unga medvetna människor flyttar hit, säger Nathan.

Tendensen är att Göteborg får fler områden som står på egna ben och blir till sina egna centrum. Och visst känns det som om staden har krupit över hamnkanalen till Kville.

– Vi ser definitivt att det händer väldigt mycket nytt i området. Det finns idag några bra restauranger och caféer med karaktär, men vi tror och hoppas att det dyker upp ännu fler inom kort, säger Nathan.

En bidragande faktor är att området känns trevligt och levande med alla nybyggen och nya verksamheter. Själva bidrar Wakal till Hisingens allmänna uppsving både i Saluhallen och även på Lindholmen Street Food market.

– Vi kommer att fokusera på fortsatt expansion, säger Nathan och håller upp en tallrik med barbacoa tacos.

Mums.


Urval från attitydundersökningen*
Så gott som samtliga, 96%, upplever att Kvillebäcken är mycket eller ganska centralt.

86% av de som bor i Kvillebäcken anser att deras boende lever upp till deras förväntningar. Endast 1% anser inte det.
91% av de som bor i Kvillebäcken trivs väl i Kvillebäcken. Endast 2% trivs inte så bra.
74% upplever att Kvillebäcken är mycket eller ganska tryggt. 4% upplever att det är otryggt.

* 300 intervjuer har genomförts med personer över 18 år som bor i Kvillebäcken. En kombination av face2face-intervjuer i området och telefonintervjuer har använts. Intervjuerna har genomförts vid olika tider och olika veckodagar. Intervjuerna är genomförda i maj 2017.