En stadsdel att trivas i

Kvillebäcken har sagt sitt, det är ett område man gillar att bo i. Attitydundersökningen visar att det bara är 2 % av de boende som inte håller med. Vi ville veta mer och frågade någon som kan området. Medeleine Axelsson, jobbar på digital kommunikationsbyrå, älskar katter och skulle lika gärna kunnat ha en tatuering med Kvillemotiv. Men det har hon inte.

Vad betyder Kvillebäcken för dig?
Det är mitt hem och min trygghet. Det är här jag hör hemma och här jag känner varenda gata. Jag är stolt Kvillebo sedan tioårs ålder och har under de tjugo åren bott på ett antal adresser i området. Älskar’t!

I en attitydundersökning bland boende i Kville säger 98 % att de trivs. Varför tror du att de är så nöjda?
Det känns fortfarande väldigt genuint här, som en stad i staden. Det händer massvis i Kville, utbudet är fantastiskt – här finns allt – men samtidigt har området en helt egen karaktär som du inte hittar i andra delar av Göteborg. Visst är det jättenära till stan men precis lika nära till naturen. Annars är jag väldigt glad att Kville utvecklas, det byggs nya hus, roliga affärer och restauranger dyker upp hela tiden och så det jag ser fram emot mest: vi ska få en egen linbana som går direkt till Järntorget. Hur galet är inte det?

Sist jag flyttade så kunde jag välja mellan en lägenhet i Majorna där jag har många kompisar eller bo kvar i Kville. Till slut var det ett lätt val.

Du har ju bott länge i Kvillebäcken, har reaktionerna ändrats på senare år?
Ja, förr kunde folk rynka på näsan när jag berättade att jag bodde på Hisingen. Så är det inte alls längre, folks attityd har ändrats väldigt mycket. Det är inte så konstigt egentligen, en hel del av stan har ju flyttat över på vår sida älven. Det rör sig så mycket folk här nu, med tanke på alla utbildningar och företag borta vid Lindholmen och alla roliga grejer som folk besöker, Pöl harbour, Saluhallen och massa annat. Det är mycket nytt men samtidigt är den gamla charmen kvar.

Maddis smultronställen
1.
Hisingsparken
Promenera i den vackra naturen runt sjöarna, kanske med någon du gillar? Men se till att ni orkar gå hela vägen bort till Kättilsröds 4H-gård, där kan man både klappa djuren och ta en kaffe.

2. Afterwork
Ett måste är att ta sig till Kvilletorget efter jobbet och sätta sig på en uteservering. Supermysigt! Ölstugan Tullen har precis öppnat igen och är perfekt för en stilla öl men det bästa tipset är veganburgarna på Barley’s. Veganburgare alltså, det är grejen.

3. Utflykt till byggvaruhuset
Jag har sparat det bästa till sist. Bakom Backaplan ligger ett Hornbach och där finns egentligen allt man kan önska sig. Jag bara strosar omkring och tittar på allt härligt man behöver. Alla sorters skruv finns på lösvikt, bara en sån sak! Annars kan jag speciellt rekommendera trädgårdsavdelningen. Växter är ju bäst!

 


 

Urval från attitydundersökningen*
91% av de som bor i Kvillebäcken trivs väl i Kvillebäcken. Endast 2% trivs inte så bra.
98% av de boende i Kvillebäcken skulle absolut eller kanske rekommendera sina vänner att flytta till Kvillebäcken.
86% av de som bor i Kvillebäcken anser att deras boende lever upp till deras förväntningar. Endast 1% anser inte det.
Så gott som samtliga, 96%, upplever att Kvillebäcken är mycket eller ganska centralt.

* 300 intervjuer har genomförts med personer över 18 år som bor i Kvillebäcken. En kombination av face2face-intervjuer i området och telefonintervjuer har använts. Intervjuerna har genomförts vid olika tider och olika veckodagar. Intervjuerna är genomförda i maj 2017.