Kvillebäcken väljer bort bilen

– Det är ju sjukt kul att det går åt rätt håll. Jag är faktiskt positivt överraskad och imponerad över att så många väljer bort bilen, säger Ronny Fritsche när han läser attitydundersökningen av boende i Kvillebäcken. Det är en bra siffra jämfört med andra områden.


Faktum är att 84 % av de boende väljer kollektivtrafik, cykel eller gång som transportmedel, bara 16 % tar bilen. Det innebär en ökning från 71 % som valde bort bil i undersökningen 2015. Ronny tycker inte att det är konstigt alls.

– Ju mer jag cyklar desto fler fördelar upptäcker jag. Det finns inget smidigare sätt att ta sig runt i stan. Jag cyklar till jobbet vid Järntorget varje dag och tar Älvsnabben över hamnkanalen. Det går som en dans. Jag älskar Älvsnabben alltså, så enkelt.

Ronny arbetar som filmproducent och reser relativt ofta till Stockholm och Trollhättan i jobbet. Nu funderar han på att skaffa en hopfällbar cykel för att göra sina resor enklare även på bortaplan.

– Igår var jag i Stockholm och med cykel hade jag sluppit härja omkring i tunnelbanan. Det hade varit smidigare, snabbare och jag hade upplevt mer av det fina i den vackra staden, säger Ronny. Sedan känner jag mig piggare och friskare när jag rör på mig i vardagen.

Nyligen har familjen fått sitt första barn och det förändrar ibland prioriteringar, kanske till och med dags att skaffa bil? Nej, inte egen bil men visst funderar de skarpt på att gå med i en bilpool.

– Visst hade det varit bra när man ska på semester och när man ska göra större ärenden men samtidigt har vi egentligen allt vi behöver i närheten, säger Ronny Fritsche. Utbudet i Kvillebäcken blir bara bättre hela tiden, vi är jättenöjda. Nu finns flera bra vegetariska restauranger och med kök från alla världens hörn.

 

Urval från attitydundersökningen*

84 % av alla boende väljer kollektivtransport, cykel eller gång som transportmedel, en ökning från 71 % 2015. Bra va?

34 % kan tänka sig att sälja sin bil och gå med i Kvilles bilpool. Just nu är 7 % med i bilpoolen. Är du med?

40 % av de boende i Kvillebäcken skulle vilja att området blir helt bilfritt. Motsvarande andel 2015 var 34%. Vad tycker du?

98 % av de boende i Kvillebäcken har minst en cykel i hushållet. Använder du din cykel?

27 % av de boende i Kvillebäcken anser i hög grad att det behövs cykelgarderober. Majoriteten, 51% anser inte att det behövs.

40 % av de boende i Kvillebäcken har tillgång till bil i hushållet. 36% har vanlig bil, 3% har elbil och 1% har både och. Motsvarande andel 2015 var 48%.

Majoriteten hyr parkering i garage i området, 70 %. 20 % parkerar på gatan i området och 3 % parkerar på gatan utanför området.

* 300 intervjuer har genomförts med personer över 18 år som bor i Kvillebäcken. En kombination av face2face-intervjuer i området och telefonintervjuer har använts. Intervjuerna har genomförts vid olika tider och olika veckodagar. Intervjuerna är genomförda i maj 2017.