Kristian sätter Kville på kaffekartan

Alkemisten kaffebar i Kvillebäcken har precis blivit nominerade till priset för Göteborgs bästa kafé i Nöjesguiden. Vi tog ett snack med ägaren Kristian Hedborg.

Grattis till nomineringen!
Tack! Det är jättekul och jag är så överraskad över den uppmärksamhet vårt lilla kaffeställe på trettio kvadratmeter får. Det ska bli spännande att se vilka som vinner priset.

Det är inte den enda tidningen som uppmärksammat Alkemisten kaffebar i Kvillebäcken. Vad ville USA Today?
Haha, det kändes helt overkligt. Det är en tidning med tjugofem miljoner läsare i USA som skriver om oss. Snacka om att vi plötsligt hamnade på kartan. De gjorde ett reportage om den svenska fikakulturen för en månad sedan och valde ut oss. En amerikansk journalist var här och snackade. På kvällen kom hon till vår systerrestaurang Antibarbarus och käkade middag så hon verkade trivas. Superkul!

Vad beror det på tror du?
Grunden är vår passion för kaffe och människor. Vi jobbar direkt med bönderna som odlar kaffebönorna och har blivit kompis med en av världens bästa rostare Ivica Cvetanovski, som vi har ett nära samarbete med. Vi gör verkligen vårt yttersta för att kaffet ska smaka bra, och lägger mycket tid på att utveckla våra metoder och vår kunskap. Samtidigt är det lika viktigt att vi bidrar till en hållbar utveckling och att våra bönor är etiskt odlade. Vi har ansvar och en möjlighet att påverka, dessutom kan vi vara stolta över vad vi serverar. Den glädjen smittar av sig på kunderna. Det känns som om vi bygger en ny känsla för området tillsammans, här i Kville.

Det märks att ni brinner för det här.
Vi kompromissar inte utan driver stället precis så som vi vill ha det och det drar till sig människor som tänker likadant. Vi är nu sju arbetskamrater som alla är väldigt engagerade och det märker kunderna, tror jag. Det är inte fint snack, vi är genuint intresserade av våra gäster och att de ska ha det bra en stund när de är hos oss. Vi firade faktiskt Nöjesguidens nominering tillsammans i helgen och det var fantastiskt att höra hur stolta alla är över att vara del i framgången.